Bouwtechnieken

Lijm technieken

Er is een groot assortiment lijmen in de handel voor allerlei toepassingen. De volgende lijmen zijn geschikt voor het bouwen van de modellen:

Als lijm gebruik ik meestal de verdunde witte houtlijm. Ondanks het feit dat door het water het papier kan vervormen vindt ik het zeer prettig werken. Door het te verdunnen en met een penseel op te brengen is er heel nauwkeurig te lijmen. De lijm hoeft maar even aangedrukt te worden om niet meer te verschuiven. Verder is het ook mogelijk grotere vlakken te lijmen door het vlak met een grote kwast in te strijken. Echter dan moet het onderdeel wel met een gewicht langere tijd aangedrukt (en plat gedrukt) worden. Voor het lijmen van grote vlakken is een spuitbus met permanente lijmspray ook zeer geschikt. Deze is dan b.v. toe te passen voor het verstevigen van muren of daken met stevig karton.

Bijkleuren snijranden


Voor het bijkleuren van de snijranden zijn verschillende mogelijkheden:

Persoonlijk gebruik ik (verdunde) acrylverf omdat daarmee eenvoudig op een pallet de juiste kleurschakeringen zijn te maken. Voor het opbrengen van de verf gebruik ik een zeer fijn penseel met een spitse punt.

Materialen

Verstevigen van kleine onderdelen

Kleine papieren onderdelen kunnen verstevigd worden door met een penseel verdunde houtlijm aan te brengen op beide kanten van het onderdeel. Breng daartoe eerst de lijm aan aan een kant, laat de lijm goed drogen en doe daarna de andere zijde.