Bouw Sint Nicolaaskapel

Hieronder vindt u tips en een fotohandleiding met betrekking tot de bouw van de Sint Nicolaaskapel. Het is mogelijk de ramen en deuren verdiept aan te brengen voor een zeer natuurgetrouw resultaat. Deze techniek staat elders bij de tips beschreven. Als u deze techniek wilt toepassen moet het verdiept aanbrengen van ramen en deuren gebeuren voor het samenbouwen van de elementen.


De daksegmenten worden alle acht aan elkaar gelijmd met de lange lijmranden. Dit is het handigst in het platte vlak. Om een gelijkmatige lijmnaad te krijgen kan de lijmverbinding verzwaard worden tijdens het drogen.


De toren wordt rond gezet en gelijmd. De dak segmenten liggen klaar om rond gebogen te worden. Na het rondbuigen en lijmen van de torenspits kunnen de uitstaande randen van de torenspits gelijmd worden.


De lijmranden van de muursegmenten van de toren worden nu alle acht van lijm voorzien en de spits wordt zorgvuldig in het midden op de muursegmenten gepositioneerd. Zoals op de foto te zien is kan een glas dienen als gewicht.


Nu kunnen de losse daksegmenten geplaatst worden. Als hulpmiddel is daarvoor de toren op een hoog glas geplaatst. Let er nu op dat de stippellijnen op de vouwrand van de daksegmenten overal goed aansluiten zoals op de foto te zien is. Nu worden ook weer enkel de lange lijmranden vast gelijmd. Daarna worden de korte lijmranden rondom vastgelijmd van de uitstaande rand.


Het lijmen van de bovenbouw op de muursegmenten is een lastige klus. Hiervoor is het handig om een kartonnen cirkel (binnendiameter 13.3cm) te snijden en deze over de muursegmenten heen te schuiven. Daarna worden alle lijmranden ingesmeerd met lijm en wordt de bovenbouw op de muursegmenten gelijmd. Let er hierbij op dat de overstekende rand overal even ver uitsteekt.


Nu worden de ingang en erker nog zorgvuldig aangebracht waarna ook de daksegmenten geplaatst kunnen worden. Let op dat de daksegmenten goed aansluiten en dat er geen witte delen zichtbaar blijven van het dak.


Het uitsnijden en uitknippen van het torenkruis en de dakvorst is een nauwkeurig werkje. Het kruis kan met een zwarte viltstift aan beide kanten zwart gemaakt worden. De dakvorst kan met een potlood aan de achterzijde op kleur gebracht worden. Deze kleine onderdelen kunnen verstevigd worden door aan beide kanten een laagje lijm aan te brengen. Witte snijranden van het papier kunnen met behulp van acrylverf op kleur gebracht worden.