Verbeteren van de modellen

De modellen kunnen over het algemeen nog realistischer gemaakt worden door bijvoorbeeld raam en deurpartijen verdiept aan te brengen voor zover daar bij de bouwplaat al niet in is voorzien. Verder is het nog mogelijk om details aan te brengen als regenpijpen, vensterbanken, deurklinken.

Ramen, vensterbanken, luiken

Hieronder de beschrijving voor het aanbrengen van schuiframen, vensterbanken en luiken. Het model is schaal H0 (1:87).

Snij de ramen uit de gevel. Omdat het in dit voorbeeld om schuiframen gaat is het bovendeel van het raam losgesneden van het onderdeel. Plak karton achter de gevel. Het eenvoudigst gaat dit door met een brede kwast verdunde houtlijm op het op maat gesneden karton aan te brengen. Vervolgens de gevel hier bovenop lijmen en aandrukken met een gewicht.


Daarna kunnen de ramen opgebouwd worden uit stukjes papier en karton. Eerst wordt het onderdeel van het raam op een drager gelijmd. Daaromheen komen reststukjes papier van de bouwplaat (zelfde dikte). Daarop wordt zorgvuldig het bovendeel van het raam gelijmd. Daaromheen komen weer rest stukjes van de bouwplaat. Langs de rand van het onderraam komen ook stripjes restpapier van de bouwplaat die het kozijn weergeven. In het algemeen is het zo bij oudere huizen dat een raam zo'n 10 cm verdiept ligt. Om dit in model na te bootsen moet er nog een rand karton aangebracht worden. Het complete raam met kozijn is hiernaast zichtbaar.


In de gevel worden door middel van kleine stripjes karton nog de vensterbanken ingelijmd. Deze vensterbanken en de zijkanten van de muuropeningen worden nu met (met water verdunde) acrylverf op kleur gebracht. Dit wordt ook gedaan voor het aangebrachte raamkozijn. Een van de ramen is in dit voorbeeld voorzien van luiken. De luiken worden aan de snijranden en aan de achterkant ook bijgekleurd. Op de luiken zitten de scharnierijzers vast met bouten. Om deze bouten ook in relief aan te brengen worden bij de luiken aan de achterzijde met een naald deukjes gemaakt.


Nu kunnen de kozijnen in het midden van de raamopeningen gelijmd worden. De luiken aan weerzijde van de ramen worden met een beetje lijm aan de raamopening gelijmd terwijl aan de buitenzijde van het luik het luik met een stripje karton van de muur afgehouden wordt. Zodoende lijkt het of de luiken los van de muur staan.Voorbeelden van ramen met transparanten en deuren opgebouwd uit meerdere lagen.Dakpan nabootsing

Dakpannen kunnen nagebootst worden door vanaf de achterzijde van de dakpartij de dakpanranden in te kerven. Hiervoor kan een 'emboss' pen gebruikt worden. Deze is in gespecialiseerde hobbyzaken verkrijgbaar in verschillende maten. Om aan de achterzijde van het papier te zien waar de dakpanranden afgedrukt zijn is een lichtbak noodzakelijk. Op deze lichtbak is door middel van een plexiplaatje en een tweetal kunstof strips een mal gemaakt voor het rillen van de dakpanranden. Nu kunnen de dakpanranden vanaf de achterkant omhooggebracht worden door de dakpanranden met de 'emboss'pen tussen de 2 kunstof strips in te drukken. Hierdoor gaat het daksegment wel enigsins bollen. Het wordt daarom aanbevolen om de dakpartij vervolgens met lijm uit een spuitbus op stevig karton te verlijmen.Muur nabootsing

De stenen in een bakstenen muur kunnen door middel van een puntige kerfnaald ingekrast worden voor een realistischer resultaat.